Kycklingfilé med harissa och Tabuoleh
Dagen grillmat, gäller att passa på nu när solen återvänt. Kycklingfilé med Harissa och Tabouleh. (Harissa är en kryddblandning med smaker från Nordafrika, bla curry ingår. Men om man inte hittar Harissa i mataffären så går det lika bra med annan orientalisk smak som man hittar).
4 portioner
600g kycklingfilé
Marinad
2 msk Harissa
2 msk Olivolja
1 msk flingsalt
1) Blanda marinaden i en plastpåse och lägg ner kycklingen. Knyt påsen och gnid in kycklingfilén ordentligt.
2) Ta upp kycklingen ur påsen och grilladen till färdig.
Tabouleh
2 dl Bulgur (Bulgur är gjort på vete och är ett alternativ till potatis, pasta & ris, ser ut som små riskorn och kokas som ris.)
4 dl vatten
1 grönsaks- eller hönsbuljongtärning
3-4 tomater, utkärnade i tärningar
2 dl bladpersilja, hackad
2 dl mynta, hackad
Dressing
1 rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 citron, pressad saft
3 msk olivolja
3 krm svartpeppar
2 krm salt
1) Koka bolgur i vatten enligt anvisningen på förpackningen, men lägg i en buljongtärning i vattnet. Låt bulguren kallna och rör den luftig.
2) Blanda dressingen på rödlök, vitlök, citronsaft, olja, salt och peppar. Häll dressingen över bulguren och vänd ner grönsakerna och kryddgrönt.
Servera tillsammans med yoghurt
Ljummen potatissallad med Fetaost, rödlök och tomater
4 portioner
Ingredienser
1-2 förpackningar Fetaost
10 st färskpotatisar
5 st tomater eller 2 förpackningar körsbärstomater
2 st rödlökar
1 kruka färsk basilika
olivolja
svartpeppar (grovmald)
Tillagning
1) Sätt ugnen på 225 grader.
2) Tvätta och klyfta potatisen med skalet kvar.
3) Plasera klyftorna i långpanna med olivolja i botten, ställ dem på "skalsidan" så slipper du vända dem och de fastnar garanterat inte!
4) Baka dem tills de fått ordentligt gyllenbrun yta, ca 30-45 min.
5) Skiva rödlöken i tunna ringar, tärna Fetaosten i lagom små bitar och dela tomaterna i klyftor.
6) Varva varma potatisklyftor med fetaost, lökringar, tomatklyftor och färsk basilika. Ringla över olivolja och kvarna över svartpeppar.
Servera den ljummen till grillat kött eller som ensam vegetarisk rätt!

Kladdkaka
Sitter här på söndagskvällen och avnjuter en nybakad Kladdkaka med vispad grädde. Smakar kladdigt, choklad, sött och gott. Precis vad jag blev sugen på ikväll. Finns nog inget enklare recept på kaka. Smeten rör man ihop direkt i kastrullen.
Ingredienser
12-16 port
100 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
florsocker
Till servering:
vispad grädde eller glass och frukt
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan. Rör ner socker och ägg, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten. Låt kakan kallna. Pudra över florsocker. Servera med grädde eller glass och frukt.
Blue Moon
En ny favorit är funnen. Det vita vinet, Blue Moon var överraskande gott. Testade det till våra grillade kyklingspett igår. Passade jätte bra till det grillade och fortsatte med det sen som sällskapsvin under kvällen. Flaskan i sig är härligt blå med en måne och små stjärnor, charmigt :-). Mycket prisvärt, kostar 63 kr.
Beskrivs så här:
Halvtorr, neutral, aningen jordig smak med inslag av äpple.
Kyklingspett med Vitlökscremé och Bakpotatis
Kyklingspett med Vitlökscremé och Bakpotatis
4 port.
4 st bakpotatisar
400 g kycklingfiléer
4 msk sweet chilisås
4 dl gräddfil
2 msk dijonsenap
2 msk flytande honung
1-2 st rödlök, finhackad
Vitlöksklyftor, efter egen smak
Salt & Svartpeppar
Tillagning:
1. Pricka lite hål i skalet på bakpotatisen med en gaffel och baka den i mikrovågsugnen på full effekt i ca 15 - 20 minuter eller i vanlig ugn på 200 grader i ca 40 min. Vänd potatisarna några gånger under tiden.
2. Skär undertiden kycklingfilèerna i bitar och marinera dem i sweet chilisåsen ca 10 minuter.
3. Trä dem sedan på spett och grilla spetten tills färdiga eller stek i en het panna i 3-4 minuter på varje sida tills att de är genomstekta.
4. Smaksätt gräddfilen med honung och dijon senap. Tillsätt hackad rödlök, finhackad vitlöksklyfta och smaksätt med salt och peppar.
5. Klicka såsen i de varma potatisarna. Arrangera kycklingspetten på tallriken. Servera gärna med en sallad till.
Blue Nun
Jag fortsätter att prova mig fram i den stora "vin-djungeln". Har i påskhelgen provat ett Tyskt vin som heter Blue Nun (nr 6935). Finns på alla Systembolag och är i lågprisklassen, kostar 52 kr flaskan. (Har skruvkapsyl som uppskattas av den här fumlande vinkorksöppnaren) Lite info...
Smak: Friskt och fruktigt, halvtorrt. Med inslag av äpple, päron,citrus och ananas.
Passar som sällskapsvin men kan också serveras till maträtter som asiatiskt, kryddstarkt och fisk.
Tacolasagne/Tacotårta
Gjorde denna kryddiga rätt igår för första gången. Det blev riktigt gott och bättre än förväntat. Lätt att göra och ytterligare en taco-favorit att addera till listan. Så här görs den...
Tacolasagne/Tacotårta
Till 4-6 personer
1000 g fläskfärs
2 msk smör
2 påsar Tacokryddmix (valfri styrka)
2 dl vatten
8 mjuka vetetortillas
4 dl Tacosås (valfri styrka)
3 dl Ostsås bestående av;
1 & 1/2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk &
1 dl riven Texmex-ost.
(2 dl) Nachochips
(1 dl) Riven texmex-ost
* Värm ugnen till 200 grader.
* Bryn köttfärsen i det smälta smöret.
* Rör ner tacokryddmix och tillsätt vatten.
* Låt småputtra några minuter.
* Smält smöret till såsen och rör ner mjölet.
* Späd med lite mjölk åt gången för att undvika klumpar tills du blandat ner all mjölken i redningen.
* Rör sedan ner riven ost och låt osten smälta.
* Varva tortillabröd, köttfärs, ostsås och tacosås i en ungssäker form eller på plåt.
* Smula sönder nachochips och strö ovanpå.
* Avsluta med ett tunt lager riven ost på toppen.
* Grädda i ugnen i ca 20 minuter.
Till den serverade jag en sallad med Ruccola, salladsblad, körsbärstomater, gurka, paprika, majs och rostade pinjenötter. Gott med lite Italiensk dressing på.
Gott tillbehör till tårtan är också Taco Topping Ranch Style, en topping man blandar med gräddfil som smakare lite syrligt vitlök.
Gott!
Marängbakelse
6-8 port
1 påse små Maränger
3 dl vispgrädde
1/2 liter jordgubbar
200 g vit choklad
Skalade, osaltade, Pistaschnötter
* Vispa vispgräddden tjock.
* Smält den vita chokladen i vattenbad eller i micron enl anvisningar på paketen.
* Skiva jordgubbarna eller dela i klyftor.
* Lägg sedan önskad mängd maräng på tallrikar el i skålar.
* Toppa marängerna med en stor klick vispad grädde.
* Fördela några jordgubbar på grädden.
* Ringla över lite vit smält choklad.
* Strö sist över pistaschnötter.
Servera på en gång.

SMASKENS!
Limefilé
Ikväll hade vi gäster och jag ville som vanligt bjuda på något gott. Jag provade något helt nytt och visste som vanligt inte hur det skulle smaka. Men det blev riktigt gott och jag vet att mina gäster kommer att besöka min sida snart för att få receptet :-). Vi var 4 vuxna som åt och jag dubblade nedanstående sats för att inte snåla. Det gör jag nästan alltid med de flesta recept. Och till limefilén serverade jag ungsstekta potatishalvor och en god grönsallad.
Mycket god bjudrätt. Fläskfilén kan bytas ut mot t.ex. fläskkarré eller skinkstek skuren i mindre bitar.
Tid: 25 minuter
3-4 portioner
Du behöver:
- 500 g fläskfilé
- 1 tsk salt
- matfett
- 1 dl vatten
- 2 dl crème fraiche
- 2 msk kalvfond
- ½ - 1 tsk sambal oelek
- 1 tsk äkta soya
- 1 msk flytande honung
- saft av 1 lime
Gör så här:
Skär köttet i skivor. Bryn i smör och salta. Om det blir för mycket kött på en gång i stekpannan, bryn då i omgångar.
Lägg över det brynta köttet på ett fat.
Pressa limen och rör ihop saften med vatten, crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soya och honung. Detta kan göras direkt i en stekpanna med lock eller i en gryta.
Lägg i köttet och låt det puttra ca 5-8 minuter.
Servera med ris eller ugnsstekt potatis och sallad.
(På bilden visas ugnsstekt potatis med morötter och blekselleri.)
Recept och bild är "lånade" från recepten.se
Leth Grüner Veltliner 2006 (nr 4200)
Ett riktigt höjdarvin från Österrike gjort på nationaldruvan grüner veltliner. Rent och friskt, med fruktig smak och med inslag av gula äpplen, tropisk frukt, peppar och citrus. Passar till många matträtter. Till exempel fisksoppa, ungsbakad kyckling eller skaldjur. Ha alltid minst en flaska hemma.
Sparkling Passion
Sparkling Passion
Recept för 8 glas
3 st passionsfrukter
1 & 1/2 dl tropisk fruktjuice
1 mousserande vitt vin
(Förslag på mousserande vitt vin; Jacob´s Creek, Chardonnay Pinot Noir, nr 7359, Australienskt. 99 kr.)
* Fördela passionsfrukterna i 8 champagneglas.
* Fyll på med fruktjuice ( 2 cl per glas).
* Toppa med mousserande vin.

Vit chokladmousse med hallon
Vit chokladmousse med hallon
4 portioner
100 g vit choklad
2 dl vispgrädde
1 st ägg
100 g frysta hallon
1 dl strösocker
(* Plocka fram hallonen ur frysen i god tid innan räten serveras.)
* Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad.
* Vispa undertiden grädden tjock.
* Vispa ägget hastigt och häll ner den smälta chokladen under fortsatt vispning.
* Vänd försiktigt ner grädden och fördela sen smeten i 4 glas/skålar.
* Låt stå i kylen MINST 3 timmar eller över natten.
* Toppa moussen med hallon rullade i socker och servera.

Skagencanapéer
Nyårsafton gjorde jag de här små goa smakbitarna som förrätt. De var poppis kan jag tala om. Fast att jag är inte så förtjust i skaldjur så jag gjorde några utan räkor till mig. De var jätte goda de med. Till dessa små snittar behöver du:
Skagencanapéer
4 portioner
4 skivor formfranska
Smör till stekning
200g räkor, skalade
1/2 Rödlök
1 knippa färsk dill
1/2 dl majonäs
1/2 dl créme fraiche
1 msk citronsaft
Pepparrot, färsk, riven, efter smak
Salt & peppar
* Skär bort kanterna från brödet och dela skivorna på hälften.
* Stek brödskivorna gyllenbruna i smör.
* Riv pepparroten och finhacka rödlöken.
* Blanda ihop alla ingredienserna till röran.
* Fördela blandningen på brödskivorna och lägg på räkor på toppen.
* Garnera med en dillkvist.