Blue Nun

image11
Jag fortsätter att prova mig fram i den stora "vin-djungeln". Har i påskhelgen provat ett Tyskt vin som heter Blue Nun (nr 6935). Finns på alla Systembolag och är i lågprisklassen, kostar 52 kr flaskan. (Har skruvkapsyl som uppskattas av den här fumlande vinkorksöppnaren) Lite info...


Smak: Friskt och fruktigt,  halvtorrt. Med inslag av äpple, päron,citrus och ananas. 

Passar som sällskapsvin men kan också serveras till maträtter som asiatiskt, kryddstarkt och fisk.

 


Tacolasagne/Tacotårta

Gjorde denna kryddiga rätt igår för första gången. Det blev riktigt gott och bättre än förväntat. Lätt att göra och ytterligare en taco-favorit att addera till listan. Så här görs den...

Tacolasagne/Tacotårta
Till 4-6 personer

1000 g fläskfärs
2 msk smör
2 påsar Tacokryddmix (valfri styrka)
2 dl vatten
8 mjuka vetetortillas
4 dl Tacosås (valfri styrka)

3 dl Ostsås bestående av
;
1 & 1/2 msk smör
2 msk vetemjöl 
3 dl mjölk &
1 dl riven Texmex-ost. 

(2 dl) Nachochips
(1 dl) Riven texmex-ost

* Värm ugnen till 200 grader.
* Bryn köttfärsen i det smälta smöret.
* Rör ner tacokryddmix och tillsätt vatten.
* Låt småputtra några minuter.
* Smält smöret till såsen och rör ner mjölet.
* Späd med lite mjölk åt gången för att undvika klumpar tills du blandat ner all mjölken i redningen.
* Rör sedan ner riven ost och låt osten smälta.
* Varva tortillabröd, köttfärs, ostsås och tacosås i en ungssäker form eller på plåt.
* Smula sönder nachochips och strö ovanpå.
* Avsluta  med ett tunt lager riven ost på toppen.
* Grädda i ugnen i ca 20 minuter.

Till den serverade jag en sallad med Ruccola, salladsblad, körsbärstomater, gurka, paprika, majs och rostade pinjenötter. Gott med lite Italiensk dressing på.
Gott tillbehör till tårtan är också Taco Topping Ranch Style, en topping man blandar med gräddfil som smakare lite syrligt vitlök.

image1

Gott! 


Marängbakelse

Något gott till efterrätt skulle vi ju också ha. Jag hittade detta recept i en tidning (som jag inte minns namnet på). Rev nämligen ut sidan när jag hittat det och slängde sen tidningen :-D. Men jag föränklade receptet en aning för att jag tyckte att det inte behövde vara svårare än så här...

6-8 port 

1 påse små Maränger
3 dl vispgrädde
1/2 liter jordgubbar
200 g vit choklad
Skalade, osaltade, Pistaschnötter

* Vispa vispgräddden tjock.
* Smält den vita chokladen i vattenbad eller i micron enl anvisningar på paketen.
* Skiva jordgubbarna eller dela i klyftor.
* Lägg sedan önskad mängd maräng på tallrikar el i skålar.
* Toppa marängerna med en stor klick vispad grädde.
* Fördela några jordgubbar på grädden.
* Ringla över lite vit smält choklad.
* Strö sist över pistaschnötter.

Servera på en gång.

image8

SMASKENS!

Limefilé

Ikväll hade vi gäster och jag ville som vanligt bjuda på något gott. Jag provade något helt nytt och visste som vanligt inte hur det skulle smaka. Men det blev riktigt gott och jag vet att mina gäster kommer att besöka min sida snart för att få receptet :-). Vi var 4 vuxna som åt och jag dubblade nedanstående sats för att inte snåla. Det gör jag nästan alltid med de flesta recept. Och till limefilén serverade jag ungsstekta potatishalvor och en god grönsallad.
Mycket god bjudrätt. Fläskfilén kan bytas ut mot t.ex. fläskkarré eller skinkstek skuren i mindre bitar.


Tid: 25 minuter

3-4 portioner


Du behöver:

  • 500 g fläskfilé
  • 1 tsk salt
  • matfett
  • 1 dl vatten
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk kalvfond
  • ½ - 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk äkta soya
  • 1 msk flytande honung
  • saft av 1 lime

Gör så här:

Skär köttet i skivor. Bryn i smör och salta. Om det blir för mycket kött på en gång i stekpannan, bryn då i omgångar.

Lägg över det brynta köttet på ett fat.


Pressa limen och rör ihop saften med vatten, crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soya och honung. Detta kan göras direkt i en stekpanna med lock eller i en gryta.


Lägg i köttet och låt det puttra ca 5-8 minuter.


Servera med ris eller ugnsstekt potatis och sallad.


image7
(På bilden visas ugnsstekt potatis med morötter och blekselleri.)

Recept och bild är "lånade" från recepten.se


Leth Grüner Veltliner 2006 (nr 4200)

Jag är helt ny på det här med viner. Är absolut ingen expert och kommer nog aldrig bli. Men jag tänkte att det kunde vara kul att tipsa om några viner som jag testat eller vill prova. Till helgen har jag planer på att skruva upp en flaska vitt vin (för den har skruvkapsyl) som heter Leth Grüner Veltliner . Vinet har blivit utsett till Årets mest prisvärda vita vin 2007. En flaska á 750 ml kostar 69 kronor. Så här beskrivs vinet...

Ett riktigt höjdarvin från Österrike gjort på nationaldruvan grüner veltliner. Rent och friskt, med fruktig smak och med inslag av gula äpplen, tropisk frukt, peppar och citrus. Passar till många matträtter. Till exempel fisksoppa, ungsbakad kyckling eller skaldjur. Ha alltid minst en flaska hemma.


image8


RSS 2.0