Kladdkaka

Sitter här på söndagskvällen och avnjuter en nybakad Kladdkaka med vispad grädde. Smakar kladdigt, choklad, sött och gott. Precis vad jag blev sugen på ikväll. Finns nog inget enklare recept på kaka. Smeten rör man ihop direkt i kastrullen.

image15

Ingredienser

12-16 port


100 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
florsocker

Till servering:
vispad grädde eller glass och frukt


Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan. Rör ner socker och ägg, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten. Låt kakan kallna. Pudra över florsocker. Servera med grädde eller glass och frukt.


Blue Moon

En ny favorit är funnen. Det vita vinet, Blue Moon var överraskande gott. Testade det till våra grillade kyklingspett igår. Passade jätte bra till det grillade och fortsatte med det sen som sällskapsvin under kvällen. Flaskan i sig är härligt blå med en måne och små stjärnor, charmigt :-). Mycket prisvärt, kostar 63 kr.

Beskrivs så här:
Halvtorr, neutral, aningen jordig smak med inslag av äpple.

image14


Kyklingspett med Vitlökscremé och Bakpotatis

Litet mattips till helgen kanske? Vi tänkte grilla på lördag så jag letade bland mina gamla recept och hittade det här. Det är ett recept som jag sparat men aldrig provat. Det måste jag få ändring på den är helgen, verkar ju hur gott som helst ;-). Kanske får vi inte det allra bästa grillväder imorgon men om regnet skulle spoliera våra planer så kan man steka kyklingspetten istället.

Kyklingspett med Vitlökscremé och Bakpotatis

4 port.


image12

4 st bakpotatisar

400 g kycklingfiléer

4 msk sweet chilisås

4 dl gräddfil

2 msk dijonsenap

2 msk flytande honung

1-2 st rödlök, finhackad

Vitlöksklyftor, efter egen smak

Salt & Svartpeppar


Tillagning:


1. Pricka lite hål i skalet på bakpotatisen med en gaffel och baka den i mikrovågsugnen på full effekt i ca 15 - 20 minuter eller i vanlig ugn på 200 grader i ca 40 min. Vänd potatisarna några gånger under tiden.

2. Skär undertiden kycklingfilèerna i bitar och marinera dem i sweet chilisåsen ca 10 minuter.

3. Trä dem sedan på spett och grilla spetten tills färdiga eller stek i en het panna i 3-4 minuter på varje sida tills att de är genomstekta.

4. Smaksätt gräddfilen med honung och dijon senap. Tillsätt hackad rödlök, finhackad vitlöksklyfta och smaksätt med salt och peppar.

5. Klicka såsen i de varma potatisarna. Arrangera kycklingspetten på tallriken. Servera gärna med en sallad till.


RSS 2.0