Kycklingfilé med harissa och Tabuoleh

Dagen grillmat, gäller att passa på nu när solen återvänt. Kycklingfilé med Harissa och Tabouleh. (Harissa är en kryddblandning med smaker från Nordafrika, bla curry ingår. Men om man inte hittar Harissa i mataffären så går det lika bra med annan orientalisk smak som man hittar).

 
4 portioner

600g kycklingfilé

Marinad
2 msk Harissa
2 msk Olivolja
1 msk flingsalt

1) Blanda marinaden i en plastpåse och lägg ner kycklingen. Knyt påsen och gnid in kycklingfilén ordentligt.
2) Ta upp kycklingen ur påsen och grilladen till färdig.

Tabouleh
2 dl Bulgur (Bulgur är gjort på vete och är ett alternativ till potatis, pasta & ris, ser ut som små riskorn och kokas som ris.)
4 dl vatten
1 grönsaks- eller hönsbuljongtärning
3-4 tomater, utkärnade i tärningar
2 dl bladpersilja, hackad
2 dl mynta, hackad

Dressing
1 rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 citron, pressad saft
3 msk olivolja
3 krm svartpeppar
2 krm salt

1) Koka bolgur i vatten enligt anvisningen på förpackningen, men lägg i en buljongtärning i vattnet. Låt bulguren kallna och rör den luftig.
2) Blanda dressingen på rödlök, vitlök, citronsaft, olja, salt och peppar. Häll dressingen över bulguren och vänd ner grönsakerna och kryddgrönt.

Servera tillsammans med yoghurt


Ljummen potatissallad med Fetaost, rödlök och tomater

Nu i slutet av sommaren har jag hittat ett recept på en fantastiskt god potatissallad. Den är busenkel att göra och ser vacker ut med alla olika färger. Servera den gärna på ett stort vackert fat så blir det gottis för ögat också. Den passar utmärkt till grillat, så passa på innan grillen ställs undan.

4 portioner

Ingredienser
1-2 förpackningar Fetaost
10 st färskpotatisar
5 st tomater eller 2 förpackningar körsbärstomater
2 st rödlökar
1 kruka färsk basilika
olivolja
svartpeppar (grovmald)

Tillagning

1) Sätt ugnen på 225 grader.

2) Tvätta och klyfta potatisen med skalet kvar.

3) Plasera klyftorna i långpanna med olivolja i botten, ställ dem på "skalsidan" så slipper du vända dem och de fastnar garanterat inte!

4) Baka dem tills de fått ordentligt gyllenbrun yta, ca 30-45 min.

5) Skiva rödlöken i tunna ringar, tärna Fetaosten i lagom små bitar och dela tomaterna i klyftor.

6) Varva varma potatisklyftor med fetaost, lökringar, tomatklyftor och färsk basilika. Ringla över olivolja och kvarna över svartpeppar.

Servera den ljummen till grillat kött eller som ensam vegetarisk rätt!

 

RSS 2.0